Muzej grada Trogira

Muzej grada Trogira

Gradski biser se nalazi u palači Garagnin – Fanfogna, stilskih obilježja od romanike do baroka. Muzejske zbirke prikazuju politički, kulturni i umjetnički razvoj grada od osnutka do 20. stoljeća. U njegovu je sastavu znamenita biblioteka obitelji Garagnin – Fanfogna, lapidarij – zbirka kamenih ulomaka i skulpture od antike do baroka te galerija slika istaknute hrvatske slikarice Cate Dujšin – Ribar .

Muzej grada Trogira u svojem stalnom postavu krije tri djela glasovitog kipara Ivana Duknovića. Jedno je od njih kip puta grbonoše Cipika.
Ivan Duknović – Ioannes Dalmata rodio se u Orihovici, pokraj Vinišća, nedaleko Trogira oko 1440. godine kako svjedoče arhivski zapisi. Kamenarski zanat, kao sin majstor, izučio je u rodnom zavičaju ali je njegov talent procvjetao u Italiji i Mađarskoj, kamo su ga put i narudžbe odveli. Djela odaju vrsnog majstora s jakom crtom individulnosti u prilazu oblikovanja kamena. Stoga i ne čudi da su ga uzimali vrsni naručitelji od kardinala u Rimu do kralja Matije Korvina u Budimu.

Radno vrijeme:
Listopad-svibanj : 9-14 h
Lipanj-rujan : 9-12 h, 17-20 h
Srpanj-kolovoz : 9-13 h, 16.30-21.30 h